Wat kun jij zelf doen?
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Wateroverlast is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt zelf ook veel doen om voorbereid te zijn. Je kunt je woning beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen. Ook bij nieuwbouw of een verbouwing kun je rekening houden met wateroverlast.
In Limburg komen hevige regenbuien steeds vaker voor. De overheden in Limburg werken daarom samen om wateroverlast te verminderen. Dat doen ze in het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Samen werken we aan een totaaloplossing voor Limburg. Ook helpen we met praktische hulpmiddelen om de schade van wateroverlast te beperken. We wachten niet op water. We worden samen waterweerbaar!
Lees de inspirerende verhalen van provinciegenoten. En kijk of je hun ideeën tegen wateroverlast kunt toepassen bij je eigen woning of in de buurt.
Dan weet je wanneer er gevaar dreigt. Zeker als je in een risicogebied woont.
Op de website van Waterschap Limburg kun je het actuele waterbeeld en weersverwachting volgen. Aan de hand van kleuren, zie je direct in welke fase het weer en de waterstanden zich bevinden (groen, geel, oranje of rood).
Via waterstandlimburg.nl kun je de actuele waterstand volgen. Er is ook een Waterstandlimburg-app. Te downloaden op je telefoon via de App Store of Google play.
Is er sprake van extreme wateroverlast en/of overstromingen van beken en rivieren in je omgeving? Volg dan de actuele regionale situatie via de veiligheidsregio. Er is een veiligheidsregio voor Noord- en Midden-Limburg en voor Zuid-Limburg. Zorg dat je weet in welke veiligheidsregio je woont.
Bij een grote crisis, zoals het hoogwater in 2021, is L1 Radio actief als rampenzender voor Limburg. Lees hier waar deze te vinden is op de radio.
Met een noodpakket heb je altijd de juiste spullen in huis in geval van nood.
Vaak kun je in een noodsituatie niet naar een winkel gaan. Met een noodpakket ben je de eerste 48 uur na een ramp of noodsituatie goed voorbereid. Een noodpakket samenstellen is makkelijk. De meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis.
Bewaar de spullen op een handige, goed bereikbare plek. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak, die je ook makkelijk kunt meenemen als je plotseling moet evacueren. Controleer elk half jaar of de producten in de noodvoorraad nog houdbaar zijn. Kijk ook naar je persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor je huisdieren.
Kijk voor meer informatie op denkvooruit.nl.
Help anderen als ze hulp nodig hebben. We doen het samen.
Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Bijvoorbeeld doordat ze slecht ter been zijn. Of doordat ze online informatie niet goed kunnen volgen. Kijk dan naar hen om. Neem de tips op deze website met hen door en help ze bij de voorbereiding op wateroverlast.
Vraag wat je voor hen kan doen bij (dreigende) wateroverlast. Zodat je dan meteen in actie kunt komen.
Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag dan familie, vrienden of buren of zij je het willen laten weten als wateroverlast dreigt en of ze jou willen helpen als dat nodig is.
Verwacht je water in huis? Bescherm je huis en zorg ervoor dat het water niet te snel het huis in komt.
Verwacht je water in en om je huis? Denk ook aan je huisdieren. Breng ze naar een hoge en droge plek.
Als buurt kun je je gezamenlijk voorbereiden op wateroverlast. Als het water gaat stijgen houden jullie elkaar samen op de hoogte en kunnen jullie samen reageren om iedereen veilig te houden
Gebruik je auto alleen als het echt nodig is. Rijden door het water kan gevaarlijk zijn.
Als er water in de straat staat, is het beter om je auto te laten staan. Zelfs als het water voor jouw gevoel niet eens zo hoog staat. Als je door de straat rijdt, kan er namelijk een golfslag ontstaan. De golven kunnen zorgen voor wateroverlast en schade. Ook kunnen er putdeksels weggespoeld zijn, waardoor je met het wiel van je auto in zo’n put kunt rijden. Met schade aan je voertuig tot gevolg en natuurlijk gevaarlijke situaties. Door je auto te laten staan, voorkom je onveilige situaties voor jezelf en anderen.
Als je wateroverlast verwacht, kun je auto het beste verplaatsen naar een hoger gelegen plek waar geen water verwacht wordt. Verplaats geen wegafzettingen. Anderen die na jou komen, zien dan niet dat een straat is afgezet.
Lopen door een ondergelopen straat kan gevaarlijk zijn. Putdeksels kunnen verschoven zijn.
Als er water in je huis heeft gestaan, is het belangrijk om je huis eerst goed te controleren voordat je er weer in gaat wonen. Het water kan schade veroorzaakt hebben en viezigheid achterlaten. Zorg dat alles veilig en schoon is voordat je weer in je huis gaat wonen.