Wat kun jij zelf doen?
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Wateroverlast is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt zelf ook veel doen om voorbereid te zijn. Je kunt je woning beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen. Ook bij nieuwbouw of een verbouwing kun je rekening houden met wateroverlast.
In Limburg komen hevige regenbuien steeds vaker voor. De overheden in Limburg werken daarom samen om wateroverlast te verminderen. Dat doen ze in het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Samen werken we aan een totaaloplossing voor Limburg. Ook helpen we met praktische hulpmiddelen om de schade van wateroverlast te beperken. We wachten niet op water. We worden samen waterweerbaar!
Lees de inspirerende verhalen van provinciegenoten. En kijk of je hun ideeën tegen wateroverlast kunt toepassen bij je eigen woning of in de buurt.
Verwacht je water in huis? Breng je spullen in veiligheid en bescherm ze tegen het water.
Zorg dat je dakgoot schoon is en de afvoerpijp niet verstopt is
Wateroverlast kan ontstaan door de dakgoot. Deze kan namelijk verstopt raken door bladeren of ander afval, waardoor het water niet meer weg kan stromen.
Belangrijk is om minimaal één keer per jaar je dakgoot schoon te maken. Dat voorkomt niet alleen wateroverlast. Het voorkomt ook schade aan je dakgoot als het gaat vriezen.
Hoe groener je tuin, hoe gemakkelijker water weg kan. Daarmee verklein je de kans dat water bij jou of je buren het huis in stroomt.
We krijgen in Limburg vaker te maken met hevige regenbuien. Deze buien zorgen ook steeds vaker voor wateroverlast. Door tegels en bestrating kunnen riolen forse regenbuien niet altijd verwerken. Je kunt de druk op het riool helpen verminderen door je tuin zo weinig mogelijk te bestraten en voor planten te kiezen. De regen kan dan in de grond zakken.
Het is ook nog eens een stuk koeler in de zomer. Je zorgt voor een win-win situatie: de maatregelen zijn goed voor je tuin, het klimaat en de biodiversiteit en je kan meer genieten in je groene tuin. Op de website waterklaar.nl vind je allerlei tips om jouw tuin regenbestendig te maken.
Ga naar waterklaar.nl voor inspiratie, tips en instructies. Of download de brochure van Waterklaar.