Aan de slag met je woning

Met simpele oplossingen kun je jouw huis beschermen tegen wateroverlast. Zo houd je het water buiten. Je kunt bijvoorbeeld waterbestendig materiaal aanbrengen in je woning. Of een waterkering, zoals schotten, plaatsen.


Bescherm je woning of gebouw
tegen wateroverlast

Zelf te plaatsen waterkerend schot

Een waterkerend schot kun je bij dreigende wateroverlast zelf plaatsen voor een deur, garagepoort of laag zittend raam. Het schot houdt het water tegen. Je plaatst het schot vóórdat er wateroverlast ontstaat.

Zelfopdrijvend waterkerend schot

Een zelfopdrijvend waterkerend schot sluit doorgangen zoals deuren af en voorkomt het binnenstromen van water. Een zelfopdrijvend schot zit vast aan je gebouw. Je hoeft het bij dreigende wateroverlast niet handmatig te plaatsen.

Waterkering van zandzakken

Tijdelijke waterkering of dijk van zandzakken. Zakken zijn gevuld met zand, geplaatst naast of op elkaar.

Water wegleiden met een dijk of muur

Met een dijk of muur kun je het water tegenhouden en om je woning of gebouw wegleiden. Je bepaalt zelf hoe je de muur of dijk wilt plaatsen. De fundering van de muur moet wel goed zijn om schade te voorkomen.

Afsluiten van de toegang tot je huis

Met het weghalen van een deur of laag raam en het dichtmaken van de opening voorkom je dat er water binnenstroomt bij wateroverlast.

Roostergoten maken

Met een roostergoot voer je het water weg en komt het water niet via deuren of ramen naar binnen. Bij een lager gelegen garage kun je ook een goot plaatsen. Het water moet je wegpompen. Het stroomt niet vanzelf weg.

Kelderkoekoek aanpassen

Een kelderkoekoek is een opening in de kelder voor licht en lucht en kan bij veel regen voor wateroverlast zorgen. Door de kelderkoekoek te verhogen, waterdicht te maken of af te sluiten komt het water niet binnen.

Drainage aanleggen tuin

Als je vaak water in de tuin, kelder of je huis hebt, kun je een drainage aanleggen. Met een drainage in de tuin zorg je dat het water snel wordt afgevoerd.

Afkoppelen en opvangen regenwater

Als je regenwater afkoppelt en opvangt voorkomt je dat water via de riolering je huis binnenkomt. De regenwaterafvoer koppel je los van het riool en het water vang je op in de tuin.

Drainage aanleggen kelder

Is je kelder niet waterdicht en de fundering niet goed, dan kan er water binnenkomen. Met een drainage zorg je ervoor dat het water weer weg kan.

Pomp en aggregaat plaatsen

Een pomp helpt bij het wegpompen van het te veel aan water in je huis. Plaats de pomp op plekken waar het water niet tegen te houden is. Automatische pompen gaan vanzelf aan bij wateroverlast.

Kelder waterdicht maken

Je kunt je kelder waterdicht maken door de vloeren en wanden in te smeren met waterdichte pasta of door de muren te injecteren met een vochtwerende gel.

Rioolwater tegenhouden

Door zware regenval kan het riool overbelast raken. Het rioolwater kan daardoor bijvoorbeeld via de kelder, toiletten, fonteintjes of de afvoerleiding van de wasmachine het huis binnenkomen. Je kunt voorkomen dat rioolwater binnenstroomt.

Je huis anders inrichten

Pas de inrichting van je huis aan om schade door wateroverlast te verminderen. Zorg voor droge plekken in huis om waardevolle spullen te bewaren.