Water wegleiden met een dijk of een muur

Met een dijk of muur kun je het water tegenhouden en om je woning of gebouw wegleiden. Je bepaalt zelf hoe je de muur of dijk wilt plaatsen. De fundering van de muur moet goed zijn om schade te voorkomen.


Een dijk of muur moet uit een stevige fundering bestaan om schade in de toekomst te voorkomen. Bovendien moet het op een stevige manier worden opgebouwd. Door zelf een dijk of muur te (laten) plaatsen kun je deze precies op je wensen afstemmen. Bij de gemeente of het waterschap kun je informatie krijgen over de aan te leggen hoogte van de dijk of de muur. Het is een goede manier om je gebouw én je tuin te beschermen.

Kun je dit zelf doen?

Bij de aanleg van een dijk kun je, wanneer je kluservaring hebt, veel zelf doen. Het is verstandig om een deskundige te vragen hoe je een dijk opbouwt. Afhankelijk van de grootte van de dijk moet je misschien ook machines huren. Voor het aanbrengen van de fundering heb je klus- en/of metselervaring nodig. Heb je dat niet, vraag dan een metselaar of een aannemer. Bekijk goed hoe hoog de dijk of muur moet zijn om het water tegen te houden. Laat de dijk of muur door een specialist behandelen om deze waterdicht te maken. Zorg bij een dijk voor de goede begroeiing. Deze kan de stevigheid van de dijk flink verbeteren.

Onderhoud

  • Voor een muur is regelmatig onderhoud nodig. Zoals het bijwerken van voegen die niet meer goed zijn en het repareren van scheuren in de muur. Controleer regelmatig of de verbinding met de fundering nog waterdicht is en werk dit zo nodig bij.
  • Bekijk regelmatig of de muur of de dijk nog waterdicht is. Laat de dijk of muur eventueel door een specialist behandelen om deze waterdicht te maken.
  • Zorg ervoor dat de dijk de goede begroeiing heeft en voorkom dat bomen op de dijk gaan groeien waardoor deze kan doorbreken. Onderhoud het groen op de dijk.
  • Let er goed op dat door het aanleggen van een dijk of muur geen verdroging optreedt die gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de fundering van je gebouw.

Aankoop

Je hebt een fundering nodig en geschikt materiaal om de dijk of muur stevig en waterkerend op te bouwen. Ga na of je voor de bouw van een dijk of muur een omgevingsvergunning nodig hebt. Houd er rekening mee dat het aanvragen hiervan tijd kost. In inundatiegebieden (gebieden die bedoeld zijn om onder water te lopen) mogen buiten meestal geen waterkerende voorzieningen worden aangebracht. Check of jouw dijk of muur niet voor meer wateroverlast in de omgeving zorgt.

Kosten

De kosten hangen af van omvang en kwaliteit. Metselaars rekenen per 1.000 stenen een gemiddelde prijs van € 300.

Wanneer geschikt?

Deze maatregel heeft zin als water je huis binnenstroomt via:

  • de voor- of achterdeur
  • een koekoek
  • een deur of andere opening op de begane grond, de kelder in
  • de muren, de kelder in (grondwater)
  • de muren
  • de garage onder het gebouw