Wat kun jij zelf doen?
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. Je kunt zelf veel doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.
Wateroverlast is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt zelf ook veel doen om voorbereid te zijn. Je kunt je woning beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen. Ook bij nieuwbouw of een verbouwing kun je rekening houden met wateroverlast.
In Limburg komen hevige regenbuien steeds vaker voor. De overheden in Limburg werken daarom samen om wateroverlast te verminderen. Dat doen ze in het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Samen werken we aan een totaaloplossing voor Limburg. Ook helpen we met praktische hulpmiddelen om de schade van wateroverlast te beperken. We wachten niet op water. We worden samen waterweerbaar!
Lees de inspirerende verhalen van provinciegenoten. En kijk of je hun ideeën tegen wateroverlast kunt toepassen bij je eigen woning of in de buurt.
Kijk in de voorwaarden of je en hoe je verzekerd bent voor schade door wateroverlast.
Zorg dat je een opstal- én een inboedelverzekering hebt afgesloten. Heb je jouw huis gekocht met een lening? Bij het afsluiten van een lening voor je huis is een opstalverzekering verplicht. Huur je jouw huis? Dan moet de verhuurder zorgen voor een opstalverzekering, maar dat is níet verplicht. Informeer daarom bij de verhuurder of hij deze verzekering heeft. Ga ook na of je auto en andere voertuigen verzekerd zijn tegen waterschade.
Hoe jouw verzekeraar schade door wateroverlast vergoedt, lees je in de ‘neerslagclausule’. Deze ‘neerslagclausule’ kun je terugvinden op het polisblad van je inboedel- en opstalverzekering. Controleer ook de polisvoorwaarden, zodat je precies weet voor welke schade je bent verzekerd bij wateroverlast. Bij het vergoeden van wateroverlast kijkt de verzekering meestal naar de intensiteit van de bui, de plaats waar de bui gevallen is en de kans op wateroverlast bij jou in de buurt. Er kunnen ook nog andere voorwaarden gelden. Is iets niet duidelijk? Vraag dan aan je verzekeraar waar je wel en niet voor verzekerd bent.
Ben je nog niet verzekerd voor schade door wateroverlast? Bekijk dan bij welke verzekeringsmaatschappij je terecht kunt voor schade door wateroverlast.
Dan weet je wanneer er gevaar dreigt. Zeker als je in een risicogebied woont.
Op de website van Waterschap Limburg kun je het actuele waterbeeld en weersverwachting volgen. Aan de hand van kleuren, zie je direct in welke fase het weer en de waterstanden zich bevinden (groen, geel, oranje of rood).
Via waterstandlimburg.nl kun je de actuele waterstand volgen. Er is ook een Waterstandlimburg-app. Te downloaden op je telefoon via de App Store of Google play.
Is er sprake van extreme wateroverlast en/of overstromingen van beken en rivieren in je omgeving? Volg dan de actuele regionale situatie via de veiligheidsregio. Er is een veiligheidsregio voor Noord- en Midden-Limburg en voor Zuid-Limburg. Zorg dat je weet in welke veiligheidsregio je woont.
Bij een grote crisis, zoals het hoogwater in 2021, is L1 Radio actief als rampenzender voor Limburg. Lees hier waar deze te vinden is op de radio.
Lees wat je zeker moet doen om goed voorbereid te zijn op wateroverlast.
Ga met de mensen uit jouw straat of buurt in gesprek en bereid je voor op extreme wateroverlast. Bijvoorbeeld met een draaiboek of een whatsapp-groep.
Maak in de buurt afspraken met elkaar over hoe jullie elkaar kunnen informeren en kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld via een whatsappgroep of een waterwacht. Wanneer er een hevige bui valt en jij zelf niet thuis bent dan kun je de buren inschakelen om maatregelen te nemen bij jouw woning. Denk hierbij aan maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn. Zoals het plaatsen van een schot of zandzakken, het sluiten van luiken of het afsluiten van afvoerleidingen.
Je kunt als buurt ook een crisisteam vormen. Dit team gaat aan de slag met een buurtdraaiboek. Hierin staat bijvoorbeeld wie wie waarschuwt en helpt, wie contactpersoon is voor de gemeente, waar veilige plekken zijn om auto’s te parkeren, enzovoort.
WRL wil coaches gaan inzetten die kunnen helpen met het opstellen van draaiboeken voor een buurt. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met je gemeente.
Met een noodpakket heb je altijd de juiste spullen in huis in geval van nood.
Vaak kun je in een noodsituatie niet naar een winkel gaan. Met een noodpakket ben je de eerste 48 uur na een ramp of noodsituatie goed voorbereid. Een noodpakket samenstellen is makkelijk. De meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis.
Bewaar de spullen op een handige, goed bereikbare plek. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak, die je ook makkelijk kunt meenemen als je plotseling moet evacueren. Controleer elk half jaar of de producten in de noodvoorraad nog houdbaar zijn. Kijk ook naar je persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor je huisdieren.
Kijk voor meer informatie op denkvooruit.nl.
Help anderen als ze hulp nodig hebben. We doen het samen.
Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Bijvoorbeeld doordat ze slecht ter been zijn. Of doordat ze online informatie niet goed kunnen volgen. Kijk dan naar hen om. Neem de tips op deze website met hen door en help ze bij de voorbereiding op wateroverlast.
Vraag wat je voor hen kan doen bij (dreigende) wateroverlast. Zodat je dan meteen in actie kunt komen.
Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag dan familie, vrienden of buren of zij je het willen laten weten als wateroverlast dreigt en of ze jou willen helpen als dat nodig is.
Zorg dat je dakgoot schoon is en de afvoerpijp niet verstopt is
Wateroverlast kan ontstaan door de dakgoot. Deze kan namelijk verstopt raken door bladeren of ander afval, waardoor het water niet meer weg kan stromen.
Belangrijk is om minimaal één keer per jaar je dakgoot schoon te maken. Dat voorkomt niet alleen wateroverlast. Het voorkomt ook schade aan je dakgoot als het gaat vriezen.
Bij hevige regenval of storm wordt vaak het alarmnummer 112 gebeld. Maar veel meldingen van wateroverlast zijn niet direct levensbedreigend. Als je weet wie je bij wateroverlast kunt bellen voor hulp of advies kun je snel schakelen als het nodig is.
In het overzicht zie je wie je in welke situatie kunt bellen.
Wateroverlast op straat door een verstopte riolering meld je bij de gemeente. Als het probleem zich in jouw eigen woning voordoet, zoals een ondergelopen kelder, moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Is er geen acuut gevaar, maar heb je de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904. Bijvoorbeeld als er risico is op kortsluiting of brand. Of bij losliggende putdeksels op de weg.
Is er acuut gevaar voor mens of dier door het water? Bel dan de brandweer via 112. Bel alleen 112 als dat écht nodig is. Anders raakt de meldkamer overbelast.
Voor mensen die moeilijk kunnen horen of spreken, is er de 112NL app. Deze app is ook geschikt voor mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet spreken. Door de app te downloaden, kunnen gebruikers hun persoonlijke kenmerken doorgeven. Deze kenmerken worden dan bij een melding meegestuurd aan de meldkamer, zodat de centralisten beter en sneller kunnen helpen. De 112NL app is gratis te downloaden op de website van de Brandweer.