Onderzoeken Geulgebied

We onderzoeken verschillende maatregelen om water vast te houden, op te slaan en af te voeren. In het hele gebied zullen veel maatregelen nodig zijn die samen moeten zorgen voor minder wateroverlast.


Voor het hele stroomgebied, inclusief het Belgische deel, brengen we in beeld hoe en waar natuurlijke maatregelen kunnen bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Het gaat om maatregelen om water vast te houden in de bodem en maatregelen om water natuurlijk te bergen. Dit kan door natuur en landschap zo in te richten dat er tijdelijk extra water kan blijven staan. Voorbeelden van maatregelen zijn: bossen, graften (knik of mini-terras op een helling), swales (contourgreppels), kleine waterbuffers, dammetjes in droge dalen en bergingsgebieden in de zijdalen van de Geul.

  • Resultaat: het onderzoek levert kansenkaarten op die voor verschillende typen maatregelen inzichtelijk maken waar ze in theorie toepasbaar zijn in het Geulgebied.
  • Status: onderzoek loopt. Oplevering kansenkaarten in najaar 2025.

We onderzoeken op verschillende locaties hoe de dalvlaktes optimaal kunnen worden benut voor waterberging. Onderzoek naar de dalvlakte tussen Valkenburg en Gulpen is in 2024 gestart. Hier wordt gekeken naar het effect van verschillende hoogten van dwarsdammen in het Geuldal. De stichting “Samen tegen Wateroverlast” is betrokken bij dit onderzoek om gebiedskennis en ervaringen van bewoners mee te kunnen nemen.

Later komen ook de gebieden oostelijk van Gulpen aan bod, bij de Gulp, Eyserbeek en de Selzerbeek.

Het Geulmondinggebied bij Bunde is zwaar getroffen tijdens de overstromingen in juli 2021. Een van de oorzaken daarvan was de beperkte afvoer van Geulwater onder het Julianakanaal door. Onderzoek moet inzicht geven welke maatregelen effectief en haalbaar zijn om dit probleem op te lossen.

Meer informatie over onderzoek maatregelen Geulmonding