Start een appgroep voor je buurt

In een buurt-WhatsAppgroep kun je elkaar snel informeren bij hevige regen of dreigende wateroverlast. Zo weet iedereen op tijd wat er speelt en kun je elkaar helpen – bijvoorbeeld met het verplaatsen van auto's of het vrijmaken van putjes.


Een WhatsApp-groep is een eenvoudig en effectief middel om snel te communiceren. In verschillende gemeenten zijn al succesvolle buurt-WhatsAppgroepen actief. Deze groepen hebben bewezen effectief te zijn in het snel verspreiden van informatie en het coördineren van hulp tijdens wateroverlast. Ze versterken bovendien het gemeenschapsgevoel en vergroten de betrokkenheid bij de buurt.

Hoe maak je een appgroep voor wateroverlast?

Wat heb je nodig?

  • Een werkgroepje. Een buurt-WhatsAppgroep run je het liefst niet in je eentje. Spreek vooraf met een klein groepje buren af dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de groep. Dat is niet alleen handig als iemand even op vakantie is of een drukke week heeft, maar ook veel gezelliger. Je houdt elkaar scherp, kunt sneller reageren én het voelt meer als iets van de hele buurt.
  • Een smartphone met WhatsApp erop geïnstalleerd.
  • Contactpersonen in je adresboek die je wilt toevoegen.

Hoe werkt het?

Stap 1: Open WhatsApp-app op je telefoon.

Stap 2: Maak een nieuwe groep aan. Op Android: tik op het groene plusje (rechts onderin) > kies Nieuwe groep. Op iPhone: tik op 'Chats' > vervolgens op het plusje (rechtsboven) > Nieuwe groep.

Stap 3: Selecteer deelnemers. Zoek de namen van je werkgroepje in je contacten en tik erop om ze toe te voegen. Klaar? Tik op het groene pijltje (Android) of Volgende (iPhone).

Stap 4: Geef de groep een duidelijke naam. Een heldere groepsnaam helpt buurtbewoners om de groep snel te herkennen – ook als ze meerdere WhatsApp-groepen hebben. Zo voorkom je verwarring en weet iedereen meteen waar de groep voor bedoeld is, vooral in een noodsituatie. Bijvoorbeeld:

  • Buurt Alert | Wateroverlast [ buurt / straatnaam ]
  • Buurt Hulpgroep – Wateroverlast
  • Samen Waterweerbaar [postcode/wijk]

Je kunt ook een groepsfoto instellen.

Stap 5: Groep aanmaken

Tik op Aanmaken (of het vinkje) - je WhatsApp-groep is nu actief!

Hoe stel je duidelijke afspraken op voor een appgroep?

Duidelijke afspraken zijn belangrijk om ruis, onduidelijkheid en miscommunicatie te voorkomen. Zeker in noodsituaties.

Bespreek in je werkgroep wat de regels voor de WhatsApp groep zijn. Denk aan:

  • Communiceer alleen meldingen bij regen/wateroverlast
  • Geen reclame of privéberichten
  • Wie mag er berichten plaatsen?
  • Wat te doen bij paniek of desinformatie?
  • Deel geen persoonlijke informatie zonder toestemming

TIP: Voeg de regels toe in de groepsbeschrijving zodat deze voor alle leden van de groep te zien zijn.

Hoe nodig je buurtgenoten uit voor de appgroep?

Bellen of aanbellen werkt het best, maar is ook tijdrovend. Je kunt er ook voor kiezen een kaartje in de bus te doen.

Uitnodigingslink maken

Wil je buurtgenoten makkelijk uitnodigen zonder ze handmatig toe te voegen? Maak dan een uitnodigingslink aan en zet die om in een QR-code die je op een flyer of kaartje kunt laten drukken. Zo kunnen mensen met één scan meteen lid worden van de groep.

Zo doe je het:

  • Ga naar je WhatsApp-groep.
  • Tik bovenaan op Groepsinformatie.
  • Kies ‘Nodig uit via link’.
  • Deel de link via mail/app of maak een QR-code en zet die in WhatsApp.

Wat is je eerste bericht in de appgroep?

De groep is aangemaakt – goed bezig! Nu is het tijd voor een eerste bericht. Niet alleen om te checken of alles technisch werkt, maar vooral ook om meteen de toon te zetten en iedereen welkom te heten. Daarmee geef je duidelijk aan waar de groep voor bedoeld is, wat de afspraken zijn én hoe je kunt meedoen.

Wat je precies stuurt, hangt natuurlijk af van de regels die jullie als groep hebben afgesproken. Hieronder vind je een voorbeeldbericht dat je kunt aanpassen naar jouw situatie.

Voorbeeldbericht

👋 Welkom in de WhatsAppgroep van onze buurt! 
Deze groep is bedoeld om elkaar te waarschuwen bij hevige regen of wateroverlast. Zo kunnen we snel schakelen en elkaar helpen als dat nodig is.

📌 Alleen [namen] kunnen berichten plaatsen in deze groep. Reageren kan wél: via een emoji op een bericht of door te stemmen op een poll. 
Denk je dat er iets speelt dat de hele groep moet weten? Stuur dan een berichtje naar [naam].

📖 Meer uitleg over hoe we deze groep gebruiken en wat de afspraken zijn, vind je in de groepsomschrijving. Vragen? Stuur gerust een privébericht naar [naam].

🔍 Mis je nog iemand in de groep? 
Stuur deze link door om buren toe te voegen: [link] 
Of stuur ons hun naam/nummer, dan voegen wij ze toe.

Samen houden we de buurt waterweerbaar 💧

Wat deel je in de buurtgroep wateroverlast?

Niet elk bericht hoort op elk moment thuis in de groep. Goede communicatie helpt om de juiste actie op het juiste moment te nemen. Denk daarom in verschillende fases van communicatie:

1. Voorafgaand aan overlast (voorbereiding & bewustwording)

Gebruik de groep om bewoners te waarschuwen voor aankomende regenval of een verhoogde kans op wateroverlast. Zo kunnen zij preventieve maatregelen nemen zoals putjes vrijmaken, spullen verplaatsen of auto's naar veilige gebieden rijden.

2. Bij dreigende overlast (waarschuwing & coördinatie)

Wanneer er écht regen aankomt of het water al begint te stijgen, deel je verwachtingen of meldingen (bijv. code oranje), wie wat oppakt (zandzakken, kwetsbare plekken), laatste updates van weerapps of het waterschap.

3. Tijdens een noodsituatie (actie & veiligheid)

In deze fase hou je het kort en functioneel zoals: Waar is wateroverlast (straat, huis)? Wat is (on)veilig? Welke routes zijn nog begaanbaar? Vragen of aanbod van directe hulp.

4. Na de overlast (evaluatie & herstel)

Als het water is gezakt, is het belangrijk om ook die fase samen goed af te ronden. Meld schade of gevaarlijke situaties (bijv. losliggende stoeptegels). Bedank buren voor alle hulp of deel tips om schade te herstellen. Bespreek kort wat goed ging en wat beter kan.

Door dit soort communicatie vooraf af te stemmen en vast te leggen in een buurtdraaiboek, weet iedereen waar ze aan toe zijn – en blijft de groep écht effectief.

TIP: Zet vooraf berichten klaar in je notities op je telefoon, zodat je in noodssituaties snel te werk kunt gaan.

Meer doen met je werkgroep? Download het buurtdraaiboek!

Wil je als werkgroep nog beter voorbereid zijn op wateroverlast in je buurt? Download dan ons buurtdraaiboek. Hierin leg je samen vast wie welke taken op zich neemt.

Het draaiboek helpt je ook bij het plannen van welke berichten je wanneer in de appgroep deelt. Daarnaast vind je praktische tips, zoals:

  • Hoe werk je slim samen met de gemeente?
  • Wat kun je vooraf al regelen met je buren?
  • Hoe houd je overzicht tijdens drukke momenten?