Lees wat je zeker moet doen om goed voorbereid te zijn op wateroverlast.
Zorg dat je weet waar je gas- en elektriciteitsaansluiting zit. Bij wateroverlast kun je snel in actie komen en het gas en de elektra afsluiten. Ben jij voor je gezondheid sterk afhankelijk van elektriciteit? Zorg dan dat je vooraf weet wat je kunt doen als het nodig is om de elektriciteit af te sluiten.
Zorg dat je weet welke plek in huis het langste droog blijft. Bij water in huis kun je daar je waardevolle spullen veilig neerzetten.
Zorg dat zandzakken en schotten snel kunt pakken en dat je weet waar je ze het beste kunt plaatsen.
Zorg dat je weet naar wie je toe kan als je je huis moet verlaten. En ook wat je dan mee moet nemen. Zoals je mobiele telefoon, een oplader, medicijnen, kleding en andere belangrijke spullen.
Overleg met buren hoe je elkaar kunt helpen. Bespreek of er iemand in de buurt woont die alleen is en jullie hulp nodig heeft en hoe jullie die persoon kunnen helpen bij dreigende wateroverlast.
Zorg dat je weet hoe je je huis kunt verlaten als dat door de voordeur niet meer kan. Een vluchtweg kan zijn via een dakraam of ladder. Zorg ook dat je weet via welke route je jouw buurt snel kunt verlaten.
Denk ook aan de dieren in en om je huis. Kunnen ze mee of is er een droge plek waar ze kunnen staat?
Zorg dat je weet in welke veiligheidsregio je woont: Veiligheidsregio Limburg-Noord of Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Als er in de regio extreme wateroverlast is of dreigt, kun je op de website van jouw veiligheidsregio de meest actuele informatie over de situatie vinden.
Zorg dat je een peilstok in huis hebt. Handig voor als je door een ondergelopen straat moet lopen. Met een peilstok kun je controleren of er geen open gaten zijn. Putdeksels en delen van de straat kunnen door het water meegesleurd zijn.