Kennisgeving Geul

In de Kennisgeving voornemen en participatie voor het Stroomgebied van de Geul leest u hoe de verkenning verloopt en hoe u kunt meedenken.


Van 20 november 2024 tot en met 2 januari 2025 kon iedereen reageren op het voornemen van de samenwerkende overheden om een verkenning uit te voeren naar een maatregelenpakket voor het vergroten van de waterveiligheid en verminderen van de wateroverlast in het stroomgebied van de Geul en een programma vast te stellen. Ook kon gereageerd worden op de wijze waarop in dit proces geparticipeerd kan worden.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt meegenomen in de afweging of het proces aangepast moet worden en of nog niet benoemde aspecten aanvullend onderzocht moeten worden. Daarnaast kan uw reactie aanleiding zijn om de participatieaanpak bij te stellen. Met een nota van antwoord informeren wij wat er met de ingekomen reacties wordt gedaan.

Waarover gaat de verkenning?

Er zijn meerdere maatregelen nodig om wateroverlast in het hele gebied te verminderen. De verkenning kijkt naar welke maatregelen mogelijk en wenselijk zijn. We bekijken ook of het oplossen van een probleem op de ene plek niet zorgt voor nieuwe problemen op een andere plek. Soms zijn maatregelen nodig op plekken waar nu geen problemen zijn, om andere gebieden beter te beschermen.

Tijdens de verkenning stellen we verschillende varianten samen, elk met een andere combinatie van maatregelen. Daarna worden deze varianten vergeleken. We kijken hoeveel ze bijdragen aan de waterveiligheid, wat ze kosten en hoe ze in de omgeving passen. Uiteindelijk kiezen de overheden samen een variant die daarna verder wordt uitgewerkt en uitgevoerd.

In de toelichting op de kennisgeving (elders op deze pagina te downloaden) lees je hoe de verkenning verloopt. Tevens vind je meer informatie op deze pagina.

Wie werken aan de verkenning?

De gemeenten in het Geulgebied (Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal), de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg werken samen aan de verkenning. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) coördineert het proces en voert de onderzoeken uit. Dit programma is gestart na de overstromingen van juli 2021.


Downloaden documenten

Lees de kennisgeving en de toelichting hierop.