Programma WRL

De overstromingen in de zomer van 2021 hebben duidelijk gemaakt dat er meer moet gebeuren om Limburg beter bestand te maken tegen extreme neerslag. Hiervoor is het programma Waterveiligheid en Ruimte (WRL) gestart. In WRL werken overheden samen om Limburg beter voor te bereiden en te beschermen tegen (extreme) wateroverlast.


Limburg beter
voorbereid en beschermd

In juli 2021 kreeg Limburg te maken met extreme neerslag en hoogwater. Het water in de Limburgse beken en de afvoer van de Maas steeg tot recordhoogten. Overstromingen op verschillende plekken zorgden voor veel schade aan huizen en bedrijven. De wateroverlast had een enorme impact op de samenleving. Onderzoek naar de oorzaak van deze overstromingen maakte duidelijk dat er meer moet gebeuren om Limburg beter bestand te maken tegen extreme regenbuien. De overheden in Limburg maakten daarom de afspraak om hiervoor samen te werken. Met steun van het Rijk startten zij het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL).

militairen-in-valkenburg-hoogwater-juli-2021_400px

Drie pijlers

WRL werkt in drie pijlers aan het verhogen van de waterveiligheid van Limburg:

Fysieke maatregelen

In deze pijler onderzoeken we welke maatregelen nodig zijn op plekken waar wateroverlast is geweest of kan ontstaan. Hierbij kijken we naar verschillende soorten maatregelen om water vast te houden, water te bergen, water af te voeren en beschermingsmaatregelen. Op veel plekken is er een combinatie van maatregelen nodig.

Water en bodem sturend

Vanuit deze pijler kijken we naar hoe we beter rekening kunnen houden met de natuurlijke grenzen van bodem en water in de ruimtelijke ordening. Bijvoorbeeld door plekken vrij te houden voor wateropslag en ­afvoer, zowel in ons landschap als in stedelijke gebieden. Dat betekent ook dat we niet overal kunnen bouwen of dat we op een andere manier moeten bouwen.

Waterbewustzijn en waterweerbaarheid

Hoewel de overheid veel kan doen, kan zij inwoners nooit voor 100% tegen wateroverlast beschermen. Daarom is het belangrijk dat inwoners weten welke risico’s er in hun omgeving zijn. En dat zij weten hoe ze zichzelf en hun bezit kunnen beschermen. Om inwoners hierbij te helpen, ontwikkelen we vanuit deze pijler verschillende producten en diensten.

Per stroomgebied aan de slag

Geuldal_Geul_Mechelen1

Van bron tot monding

WRL werkt per stroomgebied toe naar een pakket aan maatregelen voor het hele gebied. In elk stroomgebied kijken we naar het hele gebied, van de bron tot monding. Delen van de stroomgebieden die in België of Duitsland liggen, nemen we mee in de aanpak. Het kost tijd om dit op een goede manier te doen.

Documenten

Bekijk het opbouwplan, de voortgangsrapportages, werkgebiedsplannen, onderzoek Deltares en het inwonersonderzoek 2023.

Contact

Programma WRL werkt vanuit het Gouvernement aan de Maas.

  • Bezoekadres: Limburglaan 10, 6229 GA Randwyck-Maastricht.
  • Postadres: Postbus 5700, 6202 MA Maastricht
  • Telefoon: 043 389 99 99
  • E-mail: [email protected]