Wat doet de overheid
tegen wateroverlast

Door klimaatverandering komen hevige regenbuien vaker voor. De Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg en de Provincie Limburg doen al het nodige om Limburgers beter te beschermen tegen extreme neerslag. Sinds 2021 doen ze er samen een flinke schep bovenop in het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL).


Over programma WRL

In het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werken de Provincie Limburg, het Waterschap Limburg, de Limburgse gemeenten en het Rijk samen om Limburg beter te beschermen tegen (extreme) wateroverlast. Daarbij kijken ze veel meer naar het geheel. Hoe hangt alles samen en wat is er extra nodig? Dat gaat niet van vandaag op morgen. Het gaat meestal om ingrijpende of complexe ingrepen die op langere termijn betere bescherming tegen wateroverlast bieden. In de tussentijd kunnen we allemaal het nodige doen. Zo werken we samen aan een waterweerbaar Limburg.

VISUAL Wateroverlast

Per stroomgebied aan de slag

WRL werkt per stroomgebied aan een pakket aan maatregelen voor het hele gebied. Het gaat dan om verschillende soorten maatregelen om water vast te houden, op te slaan en af te voeren. We beginnen met de gebieden langs de Geul, de Geleenbeek en de Roer. Deze gebieden zijn het zwaarst getroffen in juli 2021.

Waterweerbaar worden doen we samen

Ontdek wat jij
kunt doen

Hevige regenbuien veroorzaken in Limburg steeds vaker wateroverlast. De overheden werken aan maatregelen om wateroverlast te verminderen. Toch is wateroverlast nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om schade in jouw omgeving te verminderen. Wacht niet op water! Bereid je voor en kom op tijd in actie.

Lees wat anderen doen

Lees de inspirerende verhalen van provinciegenoten. En kijk of je hun ideeën tegen wateroverlast kunt toepassen bij je eigen woning of in de buurt.