René en Riane zijn waterweerbaar

De zomer van 2021 is een periode die de inwoners van Valkenburg voor altijd zal bijblijven. Binnen korte tijd werden Valkenburg en andere delen van Limburg getroffen door zware regenval, met enorme overstromingen en schade als gevolg. René woont samen met zijn vrouw Riane in Schin op Geul in een bungalow en weet uit eigen ervaring hoe verwoestend de impact van extreme regenval kan zijn.


"In 1994 hadden we al maatregelen genomen om het water tegen te houden bij extreme regenval. Ik had verwacht dat de waterkering het water zou tegenhouden, maar binnen korte tijd stroomde het water met grote kracht 20 cm over de kering heen. Op dat moment wist ik dat de garage niet meer te redden was; zo’n hoeveelheid water is niet tegen te houden. De brandweer waarschuwde er ook voor dat enorme waterdruk tegen een poort gevaarlijk kan zijn en ertoe kan leiden dat de poort openbreekt. Ons huis is volledig onderkelderd en dan zit je toch gevangen in een grote kelder waar je moeilijk uit komt”, aldus René.

“Toen de waterkering bij de garagedeur niet hoog genoeg bleek te zijn, besefte ik hoe heftig de situatie was.”

Emotioneel zwaar

“Een vriend leende ons een dompelpomp en het duurde drie dagen om al het water uit de garage te pompen. Ik had nooit gedacht dat wateroverlast zoveel schade kon veroorzaken. Alles zat onder de modder, het riool was overstroomd. Bij elk voorwerp dat we probeerden schoon te maken, dachten we: dat krijgen we nooit meer schoon. Het is ook emotioneel zwaar; het breekt je,” vertelt René.

Heftige buien

Het weer verandert en de buien worden heftiger. Om beter voorbereid te zijn op het weer en het beter te begrijpen, heeft René zich hierin verdiept. Meteorologen hebben aangetoond dat het klimaat tropischer wordt, wat betekent dat de ontwikkeling van buien ook in Nederland heftiger zal worden. De combinatie van windstilte en zware regenval brengt daarnaast extra risico’s met zich mee, omdat buien zich niet eenvoudig verplaatsen met dit weer. In zo’n situatie kunnen zowel de Geul als het riool het water niet meer kwijt.

“Jaarlijks maken we wel zo’n twee situaties mee waarin we door het oog van de naald kruipen. Twee dagen regenval kan nog, maar een derde dag is te veel.”

Waterweerbaar worden

Omdat René ervan overtuigd is dat een dergelijke zware overstroming opnieuw zal plaatsvinden, heeft hij een aantal maatregelen getroffen om waterweerbaar te worden. “Ik heb meerdere dompelpompen in de kelder geplaatst die direct beginnen met het wegpompen van water zodra er lekkage optreedt. Je moet er namelijk van uitgaan dat er lekkages zullen zijn, aangezien de kelder niet 100% waterdicht kan zijn. Ik heb voldoende pompen geïnstalleerd om er zeker van te zijn dat ik het water met een capaciteit van 50 kubieke meter per uur kan afvoeren. Alle compartimenten in de kelder zijn met elkaar verbonden. Zo kun je alle ruimtes bereiken”, legt René uit.

Schakelaars hoger plaatsen

René vertelt verder dat stroom de basis vormt van de maatregelen die je moet nemen om een huis waterweerbaar te maken. “Buiten bevonden zich schakelaars tegen de gevel op verschillende hoogtes, waarvan een deel onder water kwam te staan. Die heb ik nu hoger geplaatst, zodat ze in ieder geval buiten het bereik van het water blijven.”

Hij benadrukt ook dat het materiaal van spullen van belang is. “Ik doe zelf veel met houtbewerking, dus ik had veel houtmaterialen en de bijbehorende machines in de kelder netjes opgeborgen in oude keukenkastjes. Toen het water binnenkwam, ontdekte ik al snel dat alles van spaanplaat of vergelijkbaar materiaal direct kapot gaat. Daarom heb ik nu alle houten keukenkastjes vervangen door stalen opbergframes.”

Afdichten openingen deuren

Een andere belangrijke maatregel is het afdichten van de openingen onder de deuren. “Je kunt dit eenvoudig doen met 80 cm breed betonplex. Met twee U-profielen maak je snel een waterkering die stevig genoeg is. Ik heb dit in het hele huis toegepast”, aldus René.

“Het nemen van maatregelen tegen wateroverlast geeft je de controle terug en het vertrouwen dat je het de volgende keer aan kunt. Door actief stappen te ondernemen, zoals het installeren van pompen of het plaatsen van waterkeringen, bescherm je je huis en bezittingen beter”, zegt René.