De maatregelen die volgens de kansenkaarten als beste uit de bus komen, worden gebruikt als bouwstenen voor verschillende varianten voor het stroomgebied van de Geul. “Die varianten bestaan uit pakketten van maatregelen om water vast te houden, op te slaan en af te voeren. Dit zijn niet alleen natuurlijke, maar ook technische oplossingen. Uiteindelijk kiezen de overheden in het gebied samen een voorkeursvariant met maatregelen voor het Geulgebied."
De kracht van de natuur benutten
“Veel van de maatregelen die we onderzoeken werden voorheen vaak als lastig of ouderwets gezien,” legt Marco uit. “Zo zijn bijvoorbeeld veel heggen in het boerenlandschap opgeruimd. Dat verergert de wateroverlast en verarmt het landschap. Als we de kracht van de natuur opnieuw op grote schaal benutten, kunnen we echt een verschil maken. En het mooie is: het landschap wordt er niet alleen functioneler van, maar ook aantrekkelijker, veerkrachtiger tegen droogte en een beter leefgebied voor bedreigde soorten."
Natuurlijke maatregelen en landbouw
Ook voor de landbouw bieden natuurlijke maatregelen kansen. "Lange tijd werd gedacht dat bomen langs akkers de opbrengst zouden verlagen, omdat ze schaduw geven en water uit de bodem opnemen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat begroeiing langs een akker juist veel toevoegt," vertelt Marco. "Vallende bladeren voeden de bodem en het wortelstelsel van bomen zorgt voor een gezondere, beter doorlatende grond. Direct naast de bomen kan de opbrengst lager zijn, maar over de hele akker genomen neemt de opbrengst juist toe. Het groen beschermt het vee tegen oververhitting en boomtakken zijn een gezonde aanvulling op hun voeding."
Alle kleine beetjes helpen
Sinds 2021 is er in Europa enorm veel belangstelling voor het stimuleren, uitvoeren en monitoren van natuurlijke oplossingen. "We denken mee bij onderzoeken en stimuleringsprojecten in onze regio van verschillende universiteiten en organisaties, zoals Natuurkracht en het 3-Landenpark.” En dat is iets dat Marco er graag bij doet: “Want natuurlijke oplossingen helpen vooral bij het verminderen van wateroverlast als we er heel veel realiseren. Alle kleine beetjes helpen.”