Water stroomopwaarts bergen met regenwaterbuffers of door gebieden langs de Geul tijdelijk onder water te zetten, lijkt een logische maatregel. Maar de benodigde grootte van die ‘opslagbekkens’ blijkt enorm. "Als we de overstroming in Valkenburg in 2021 hadden willen voorkomen, had er 10 miljoen kubieke meter water moeten worden gebufferd. Dat komt neer op 1400 voetbalvelden die één meter onder water staan naast de gebieden die al onder water zijn gelopen."
Snellere afvoer
Ook de snellere afvoer van het water in de Geul is onderzocht. Bijvoorbeeld met het verbreden van bruggen of het aanleggen van een tunnel onder Valkenburg. Asselman: “Een tunnel verlaagt de waterstanden in Valkenburg, maar zorgt stroomafwaarts, richting Meerssen en Bunde, juist voor hogere waterstanden.”
Sponswerking en ruimtelijke keuzes
Een opvallend resultaat uit het onderzoek is de rol van de bodem. In 2021 nam de bodem zeventig procent van het gevallen water op. “De sponswerking van de bodem heeft goed zijn werk gedaan. Dat natuurlijke vermogen moeten we behouden voor de toekomst. Gemeentes moeten kritisch kijken naar het uitbreiden van woongebieden in risicogebieden. Of woningen bouwen op een manier dat het water geen gevaar vormt bij een mogelijke overstroming,” laat Asselman weten.
Een complexe puzzel
Asselman benadrukt dat de complexe puzzel om de overstromingsrisico’s te verminderen nog niet is gelegd. “Geen enkele maatregel op zichzelf is voldoende. Alleen een combinatie van maatregelen verspreid over het hele stroomgebied kan effect hebben. Daarbij moet goed worden gekeken naar de effecten stroomopwaarts en stroomafwaarts.”