Waar het water in 2021 zorgde voor verderf en verdriet, zorgde het naast deze ellende ook voor verbinding in buurten en gemeenschappen. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in Geulle (gemeente Meerssen), waar we spreken met Mariët en Saskia. Het huis van Saskia moest helemaal afgebroken worden na de overstroming, dat van Mariët raakte ernstig beschadigd. Twee jaar later zijn Saskia en Mariët actief binnen stichting Water-stop.NU en zorgen zij samen met vrijwilligers van de stichting dat zij en hun buurtgenoten beter voorbereid en beschermd worden tegen toekomstige wateroverlast.
Draaiboek en whatsappgroep
Zo heeft de stichting het project Droge Voeten gestart. “Preventieve observaties en een draaiboek met whatsappgroep in de buurt zijn hier onderdeel van. Het melden van obstakels in kwelgoten en duikers loopt via de gemeente. Een reactie op meldingen komt laat of niet, deels als gevolg van complexiteit van wie verantwoordelijk is voor welke goot en welke duiker. Rijkswaterstaat en Waterschap zouden hierin beter kunnen/moeten samenwerken”, zegt Mariët.
Saskia vult aan: “Zorg ook voor dat bewustzijn bij ambtenaren. Dat ze begrijpen waar inwoners behoefte aan hebben. Laat zien wat je doet en leg ook uit wat je wel of niet doet of wanneer je iets gaat doen.” Mariët: “Mensen willen maatregelen zien die hen beschermen en hebben niet zo veel aan plannen. Concrete projecten werken heel goed, zoals het project “Droge Voeten” van Water-Stop.NU (WSN). Mensen willen iets doen, niet vergaderen.”