Guus over waterweerbaar wonen in een oud huis

Drie jaar geleden kocht Guus samen met zijn partner een monumentaal pand in Stevensweert. Een opknapper uit 1800, met scheve muren en een dak dat nodig gerenoveerd moest worden. “We wisten waar we aan begonnen. Maar juist dat maakte het zo’n mooie uitdaging.”


“Bij de aankoop vroegen we de vorige bewoners naar wateroverlast. Zij vertelden dat er in de jaren ’90 een keer kwelwater omhoog gekomen was, maar verder niks. Toch wilden we zeker weten waar we aan toe waren. We hebben bij buren rondgevraagd en zelf wat onderzoek gedaan. Wateroverlast was voor ons echt een aandachtspunt – zeker omdat we van Brabant naar Limburg verhuisden.”

Eerste bui, eerste waarschuwing

In de eerste weken na de verhuizing bleek al snel dat regenval ook voor problemen kan zorgen en dat het huis op sommige plekken kwetsbaar was. “Na een eerste flinke regenbui waren de muren van de opkamer opeens vochtig. Het water kwam via de muur naar binnen.  De dakgoot bleek al langere tijd verstopt te zitten, net als de regenpijp. Toen we dat hadden schoongemaakt, liep het water gelukkig weer goed door en waren de muren niet meer vochtig. Maar we wisten wel meteen dat we dit goed moeten bijhouden.”

Wateroverlast was voor ons echt een aandachtspunt – zeker omdat we van Brabant naar Limburg verhuisden.”

Slim plannen in een scheef huis

De verbouwing is nu in volle gang. Dit voorjaar worden de originele dakgoten opnieuw aangelegd en krijgt het huis een compleet nieuw dak. “Tot die tijd houden we alles goed schoon, zodat er geen extra schade door wateroverlast ontstaat. Want op zolder is het op dit moment zeker nog niet waterdicht.” Ook de kozijnen worden grotendeels vervangen. “Dat is best een klus, want het hele huis is nogal scheef. Daardoor zitten er op veel plekken kieren. Die willen we zoveel mogelijk dichtmaken, zodat er geen water meer naar binnen kan lopen.”

“We houden alles goed schoon, zodat er geen extra schade door wateroverlast ontstaat.

Een groene tuin

Buiten is er ook nog werk aan de winkel. “Onze tuin is nu nog volledig betegeld, maar dat gaan we aanpakken. Minder tegels en meer groen, zodat regenwater beter weg kan zakken. We kunnen niet wachten tot het straks echt een fijne, groene plek is.”

Voorbereid zijn

Wateroverlast volledig voorkomen lukt waarschijnlijk nooit helemaal in zo’n oud huis, denkt Guus. “Maar we doen er alles aan om voorbereid te zijn. En met elk project dat we afronden, wordt ons huis een beetje meer waterweerbaar.”

Voorjaarscheck

Sinds die eerste lekkage doet hij daarom trouw elk voorjaar een check. “Dit jaar was het klusje zo gepiept: dakgoot leeggemaakt, regenpijp doorgeprikt, de afwatering nagelopen. Het kostte me een uurtje, maar het scheelt misschien wel honderden euro’s aan schade. En vooral: een hoop gedoe. Die lekkage heeft me geleerd dat iets later oppakken, net te laat kan zijn.”

Zelf aan de slag

Lees wat je zelf kunt doen om jouw woning en spullen te beschermen tegen wateroverlast en de schade verminderen.

Wat doet de overheid?

Lees wat de overheid doet om wateroverlast te verminderen.