Tool met natuurlijke maatregelen
Onderzoekers van WRL vertelden meer over early warning systemen en manieren om nature-based solutions in te delen en overzichtelijk beschikbaar te stellen. Euregio Maas-Rijn presenteerde een nieuwe tool die in één oogopslag alle ontwikkelde en geplande natuurlijke maatregelen tegen wateroverlast in de regio op een kaart weergeeft. Deze tool wordt binnenkort online beschikbaar gesteld voor iedereen.
Werkbezoek Hasselt
In Hasselt werd een werkbezoek gebracht aan projecten waar natuurlijke maatregelen zijn ingezet om wateroverlast tegen te gaan. De Stad Hasselt doet dit door vijvers in te zetten om regenwater vast te houden en de rivier de Demer krijgt in de stad meer ruimte om te meanderen.
In contact blijven
De bijeenkomst benadrukte de noodzaak om elkaar op de hoogte te houden van lopende projecten en ideeën. Het doel is om samen nieuwe kennis te ontwikkelen, grensoverschrijdende maatregelen uit te voeren en de aandacht van de EU te vestigen op de grote opgaven waar we voor staan. Met een online community blijven de deelnemers met elkaar in contact en delen ze onderling informatie. Afgesproken werd om twee keer per jaar bij elkaar te komen op een locatie in de Euregio.
Deelnemende organisaties en instellingen
Deelnemende organisaties en instellingen waren onder andere TU Delft, Universiteit Wageningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Liège, Waterschap Limburg, de Vlaamse Milieumaatschappij, Stad Hasselt, Provincie Limburg (BE), Deltares, Rijkswaterstaat en Emschergenossenschaft-Lippeverband (waterschap Eifel-Roer).