Resultaten online peiling bekend

Ruim 800 inwoners van het Geulgebied laten weten wat zij belangrijk vinden voor de aanpak van wateroverlast.


De verkenning naar mogelijke en wenselijke maatregelen voor het stroomgebied van de Geul is in volle gang. Om de juiste keuzes te kunnen maken, is van 10 tot 31 maart via een online peiling uitgevraagd wat inwoners belangrijk vinden. Ruim 800 inwoners van het Geulgebied lieten aan de hand van 14 stellingen hun mening weten. De resultaten geven waardevolle inzichten voor de uitwerking van varianten (pakketten met meerdere maatregelen).

Alle resultaten op een rij

De resultaten van de peiling laten zien dat inwoners van het Geulgebied het beschermingsniveau belangrijk vinden, ook als daar ingrijpende maatregelen voor nodig zijn. Zij zijn bereid om offers te brengen als dat de bescherming tegen wateroverlast ten goede komt.

De meeste respondenten zijn het ermee eens dat overstromingsrisico’s bepalend zijn bij de keuze van locaties voor woningbouw. Ook vinden ze het acceptabel als er maatregelen in hun buurt uitgevoerd worden om mensen in andere buurten beter te beschermen. Tevens zijn ze zich ervan bewust dat de overheid niet alle risico’s op wateroverlast kan wegnemen en is de bereidheid om zelf ook maatregelen te nemen hoog.

De stellingen over kosten en snelheid laten een genuanceerd beeld zien: 61% van de respondenten vindt dat altijd moet worden gekozen voor de hoogste bescherming, ongeacht de kosten. De overige 39% denkt daar anders over.

De meningen zijn ongeveer gelijk verdeeld over de stelling of snel te realiseren maatregelen voorrang moeten krijgen boven natuurlijk robuuste oplossingen.

Infographic Geul V5
Overzicht alle resultaten van de online peiling

Wat gebeurt er met de resultaten?

De peiling heeft vier maatschappelijke invalshoeken opgeleverd die als basis dienen voor het ontwikkelen van verschillende varianten. Deze varianten worden eind dit jaar gepresenteerd. De vier invalshoeken zijn:

  • de mate van veiligheid (tegengaan wateroverlast);
  • de snelheid van realisatie;
  • de impact op de omgeving;
  • de verhouding kosten-baten.

Waar gaat de verkenning over?

In het Geulgebied zijn meerdere maatregelen nodig die samen moeten zorgen voor minder wateroverlast. Het gaat over het gebied bij de Geul en de zijbeken zoals de Gulp, Eyserbeek en Selzerbeek. Ook het Belgische deel van de Geul hoort hierbij. De verkenning bekijkt welke combinaties van maatregelen mogelijk en gewenst zijn. Dit is een ingewikkelde puzzel. Een oplossing op de ene plek kan problemen veroorzaken op een andere plek. En soms zijn maatregelen nodig op plekken zonder problemen, om andere gebieden te beschermen. Je kunt de verkenning hier volgen op of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Wie werken aan deze verkenning?

De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg werken samen aan de verkenning van het Geulgebied. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) coördineert het proces en voert de onderzoeken uit. WRL is gestart na de overstromingen in juli 2021.

De verkenning voor het Geulgebied is de eerste verkenning die vanuit het programma WRL is gestart. In de loop van 2025 starten verkenningen voor de stroomgebieden van de Geleenbeek en de Roer. Uiteindelijk komen alle stroomgebieden in Limburg aan de beurt.


peiling