Waarom deze gebouwen?
Wateroverlast kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor woningen, maar ook voor gebouwen die essentieel zijn voor zorg, cultuur, economie en infrastructuur. Denk aan een zorginstelling met kwetsbare patiënten, een datacentrum met belangrijke digitale informatie of een historisch kasteel dat beschermd moet worden tegen waterschade. In de pilot gaat het nu om 13 locaties verspreid over Limburg. Deze locaties zijn samen met de betrokken gemeenten gekozen, gebaseerd op de wateroverlast in 2021 en de maatschappelijke impact. Door maatwerkadvies te geven, helpen we deze instellingen om maatregelen te nemen om nieuwe schade te voorkomen.
Michael Theuns, voorzitter van de regionale actietafel van het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg: “We doen er als overheden alles aan om onze inwoners, maar ook om onze bedrijven beter te beschermen tegen wateroverlast. We kunnen het echter nooit helemaal voorkomen. Met deze pilot onderzoeken we welke maatregelen het meest effectief en haalbaar zijn voor verschillende soorten gebouwen. Deze inzichten helpen ons om nog gerichter te werken aan waterveiligheid in Limburg”.
Wat houdt de scan in?
Bij een complexe gebouwscan bekijken experts welke risico’s er zijn en welke maatregelen genomen kunnen worden. De adviezen variëren per situatie. Zo kan het gaan om aanpassingen aan deuren of gevels om water buiten te houden, of het verplaatsen van kwetsbare installaties naar een veiligere plek.
De complexe gebouwscans worden uitgevoerd door expertisebureau HydroScan. Voor dit bureau is gekozen omdat het veel ervaring heeft met waterbeheer en het voorkomen van overstromingen. In België voeren ze vergelijkbare gebouwscans uit. Bram Calle, operations manager bij HydroScan: “We hebben in Vlaanderen doorheen de jaren een uitgebreide expertise opgebouwd met gebouwscans van in totaal meer dan 600 gebouwen. We zijn dan ook blij dat we onze ervaring ter beschikking kunnen stellen binnen dit project door advies te verlenen voor het beschermen van de meest kritieke infrastructuur”.
Pilot en vervolg
Met deze eerste complexe gebouwscans onderzoeken we of deze aanpak aansluit bij de behoeften van maatschappelijke instellingen in Limburg. De resultaten helpen ons te bepalen of we de gebouwscans op grotere schaal kunnen inzetten. In de loop van 2025 verwachten we hier meer duidelijkheid over. Naast de gebouwscans voeren we binnen deze pilot ook 1000 woningscans uit. Enerzijds om te leren of en hoe deze dienstverlening aansluit bij de behoefte van inwoners en anderzijds om inzicht te krijgen welke maatregelen vaak nodig zijn en wat de kosten zijn.