Meer dan 150 reacties uit werkateliers Geulgebied
Tijdens werkateliers op acht locaties in het Geulgebied konden bewoners hun ideeën en zorgen delen over maatregelen tegen wateroverlast.
Tijdens werkateliers op acht locaties in het Geulgebied konden bewoners hun ideeën en zorgen delen over maatregelen tegen wateroverlast.
De overheden in het Geulgebied werken samen om wateroverlast te verminderen. In november 2024 is een verkenning gestart om te kijken welke maatregelen nodig zijn voor het hele stroomgebied van de Geul. Tijdens acht werkateliers begin dit jaar konden bewoners hun ideeën en zorgen delen. In totaal zijn er 158 reacties opgehaald. Deze bieden inzicht in welke problemen spelen en welke oplossingen mogelijk zijn.
De werkateliers waren in januari en februari op acht locaties. Ongeveer 60 bewoners deelden hun ideeën en aandachtspunten. Die gingen bijvoorbeeld over water tijdelijk opvangen of aanpassingen in het landschap. Veel ideeën sluiten goed aan bij plannen en onderzoeken die al voorzien zijn. Er waren ook nieuwe ideeën. Deze bieden waardevolle aanvullingen voor de onderzoeken. Sommige opmerkingen, zoals over grondwater of riolering, vallen buiten deze verkenning. Deze suggesties zijn doorgegeven aan de gemeente of het waterschap. Op deze pagina staan alle ideeën en reacties. De deelnemers aan de werkateliers kregen via email een reactie op hun inbreng.
In het Geulgebied zijn meerdere maatregelen nodig die samen moeten zorgen voor minder wateroverlast. Het gaat over het gebied bij de Geul en de zijbeken zoals de Gulp, Eyserbeek en Selzerbeek. Ook het Belgische deel van de Geul hoort hierbij. De verkenning bekijkt welke combinaties van maatregelen mogelijk en gewenst zijn. Dit is een ingewikkelde puzzel. Een oplossing op de ene plek kan problemen veroorzaken op een andere plek. En soms zijn maatregelen nodig op plekken zonder problemen, om andere gebieden te beschermen.
Tot eind dit jaar lopen onderzoeken naar mogelijke maatregelen. Ook bekijken we welke varianten (soorten maatregelpakketten) samengesteld gaan worden. U kunt de verkenning hier volgen op of meld u aan voor de nieuwsbrief.
De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg werken samen aan deze verkenning. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) coördineert het proces en voert de onderzoeken uit. WRL is gestart na de overstromingen in juli 2021.
De verkenning voor het Geulgebied is de eerste verkenning die vanuit programma WRL is gestart. In de loop van 2025 starten verkenningen voor de stroomgebieden van de Geleenbeek en de Roer. Uiteindelijk komen alle stroomgebieden in Limburg aan de beurt.